Combinatie van warmtepomp en heatpipes
Twijfelt u of de aanschaf van heatpipes een goed idee is omdat u al gebruik maakt van een warmtepomp? Dan hebben wij van Quality Job B.V. goed nieuws voor u! Een warmtepomp en heatpipes zijn namelijk zeer goed te combineren. Wij vertellen u graag meer over de combinatie van heatpipes en een warmtepomp. U kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met een van onze specialisten, en een afspraak inplannen om de mogelijkheden bij u thuis of in uw bedrijfspand te analyseren.
Wat zijn heatpipes?
Wellicht bent u nog helemaal niet bekend met het fenomeen van de heatpipe. Een heatpipe is een vacuümbuis die door middel van zonne-energie uw pand op kan verwarmen. Het zonlicht komt binnen door de glaslaag rondom de heatpipe. Dan komt het in contact met de coating die de energie absorbeert en hierdoor opwarmt. Op zijn beurt geeft de coating de warmte af aan een met speciale vloeistof gevulde koperen buis. Door de warmte verdampt dit mengsel en stijgt het op naar de kop van de heatpipe. Daar is een antivriesmiddel wat de warmte absorbeert. De speciale vloeistof koelt af en daalt naar de onderkant van de heatpipe, waar het proces weer opnieuw begint. Het antivriesmiddel wordt via een reservoir en flexibele, geïsoleerde buizen naar de boiler (buffervat) gepompt. De warmte wordt opgeslagen in boilers van verschillende grootte. Elke boiler heeft een mogelijkheid om elektrisch bij te verwarmen als de heatpipes niet genoeg warmte leveren, of gewoon via de cv-ketel of wartmepomp. De heatpipes kunnen het warm tapwater en douchewater via de boiler regelen en de cv ondersteunen bij voldoende licht en opslag.
Vlakke-plaat collectoren als alternatief
Vlakke-plaat collectoren is ook een veel voorkomend alternatief van heatpipes. Het is een andere manier om uw pand te verwarmen op basis van zonlicht. Echter hebben heatpipes wel een aantal voordelen tegenover vlakke-plaat collectoren Wij zetten deze voordelen voor u op een rijtje, om de beslissing wat makkelijker te maken.
- De dubbelwandige vacuüm buis zorgt voor een optimale warmteopname van de heatpipes. Hierdoor heeft het een hoger rendement.
- Diffuus zonlicht wordt ook zeer goed geabsorbeerd door de ronde buizen.
- Heatpipes werken ook gewoon bij lage temperaturen.
- U kunt een warmtepomp en heat pipe combineren.
- De heatpipes van Zonlichtverwarming maken het mogelijk om zelf aan te geven waar de warmte naartoe gaat.
Hoe werkt de warmtepomp
Een tweede milieuvriendelijk alternatief om uw woning te verwarmen naast de heatpipes is een warmtepomp. De warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. In de warmtepomp zit een vloeistof, Freon, dat het koudemiddel genoemd wordt. Onder druk kookt dit middel al bij een temperatuur van 5°C. In de warmtepomp gaat het koudemiddel koken omdat het in aanraking komt met de warmte van buitenaf. Het onttrekt de warmte uit de lucht, water of aarde om te kunnen koken. In gasvorm wordt dit middel langs water gevoerd, wat ervoor zorgt dat het gaat condenseren. De warmte die hierbij vrijkomt wordt opgenomen door het water. Dit water wordt vervolgens gebruikt als tapwater, of om uw woning of bedrijfspand te verwarmen!
Heatpipes en warmtepomp combineren
Wat is nu het voordeel van het combineren van een warmtepomp met de heatpipe technologie? Hoewel de warmtepomp een hoog rendement heeft, gebruikt het nog altijd aanzienlijk meer energie dan een heatpipe. U kunt de heatpipes dus het water laten voorverwarmen, zodat de warmtepomp minder elektriciteit hoeft te verbruiken. Bovendien heeft Quality Job B.V. een nieuw systeem ontwikkeld voor de verwarming van uw pand door middel van heatpipes, wat de combinatie met een warmtepomp zeer voordelig en aantrekkelijk maakt. Door middel van ons systeem kunt u namelijk zelf bepalen waar de warmte naar toe gaat. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de ene helft van het jaar de heatpipes uw vloerverwarming te laten verwarmen, en de andere helft van het jaar uw zwembad. Voor de rest gebruikt u de warmtepomp.
Gehele jaar warmte
Een ander groot voordeel van de combinatie van warmtepomp en heatpipe is dat u het gehele jaar kunt profiteren van warmte van natuurlijke energiebronnen. In de zomer werken beide apparaten zeer goed voor het verwarmen van tapwater en CV-water. Wanneer het kouder wordt, en de warmtepomp door de koudere buitenlucht een minder hoog rendement zal behalen, kunnen de heatpipes bijspringen. Doordat er wel nog zonlicht is kunnen de heatpipes bijspringen om ervoor te zorgen dat u altijd warm water heeft. De heatpipe zelf kan geen warmte opslaan. Hier is een boiler voor nodig of een systeem wat momenteel in ontwikkeling is bij TNO. Dit systeem “een warmtebatterij” maakt het mogelijk om warmte op te slaan voor twee weken. Onze software is hier al klaar voor.
Subsidie voor warmtepomp en heat pipe
Voor de heatpipes kunt u, net als voor de warmtepomp, de zogenaamde investeringssubside duurzame energie (ISDE) aanvragen. Dit omdat de overheid mensen wil stimuleren om over te stappen naar duurzame energiebronnen. Hiervan zijn zowel heatpipezonneboiler als de warmtepomp voorbeelden. Het doel is namelijk om in Nederland in 2050 volledig van het gas af te zijn. Hoe hoog deze subsidie is hangt af van een aantal factoren, waaronder het type warmtepomp of heatpipezonneboiler.
Het type heatpipezonneboiler
Welk type heatpipezonneboiler het meest geschikt is voor uw situatie hangt af van een aantal factoren, waaronder:
- Hoe groot het pand is dat verwarmd moet worden
- Wat is de isolatiewaarde van het pand
- Waar u de heatpipezonneboiler precies voor in wilt zetten (tapwater, (vloer)verwarming, ondersteuning voor de warmtepomp, etc.
- Het aantal gezinsleden, medewerkers of bezoekers, u van warmte en warm tapwater wilt voorzien
- Het type dak of locatie
- De oriëntatie op de zon
- Hoe vaak de verwarming aangaat en er warm water gebruikt wordt
Wanneer wij het type heat pipe kiezen dat het beste bij u past, zullen we deze factoren over uw situatie dus moeten weten. Dit is ook relevant wanneer u wilt weten hoeveel subsidie u zult ontvangen voor de heatpipes.
Vergeet het buffervat niet
Wanneer u een combinatie van warmtepomp en heatpipe wilt maken, heeft u ook een buffervat of boiler nodig. Dit is een geïsoleerd vat dat tussen de 150 en 2000 liter warm water vast kan houden. De inhoud van het vat wordt altijd op een constante temperatuur gehouden door middel van meerdere verwarmingsspiralen. Hierdoor kan het door verschillende warmtebronnen worden opgewarmd (heatpipes of warmtepomp). Wanneer u water nodig heeft met een constante temperatuur, bijvoorbeeld voor het douchen, kan dit niet rechtstreeks snel genoeg opgewarmd worden door de warmtepomp of heatpipes. Door het buffervat heeft u wel altijd genoeg warmwater voor uw douche. Tevens is het buffervat nodig om verschillende warmtebronnen aan elkaar te kunnen koppelen.
Contact opnemen
Met een buffervat zijn heatpipes en een warmtepomp dus perfect met elkaar te combineren! Wilt u meer weten over het installeren van heatpipes bij uw woning of bedrijfspand, of wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Twijfel dan niet om contact op te nemen! U kunt ons eenvoudig telefonisch bereiken via 0418-553429 of door een mail te sturen naar info@qualityjob.nl. Wij zijn uw partner voor de combinatie van warmtepomp en heatpipes!